Sunt puține metode de recuperare a sănătății care să fii apărut în urma experimentării lor chiar pe cel care le-a creat. Dar pilates-ul este una dintre ele.
Joseph Hubertus Pilates a avut probleme de sănătate când era copil, iar sporturile și gimnastica, în special, l-au ajutat să devină un copil normal. Nu a pornit de la zero—părinții lui erau gimnaști profesioniști. Dar a dezvoltat o serie de mișcări care contribuiau exact acolo unde era nevoie: la îndreptarea unor deficiențe.
Când a ajuns într-un lagăr de concentrare în Primul Război Mondial, exercițiile lui i-au ajutat pe colegii săi să-și mențină rezistența, tonusul fizic, dar ele s-au dovedit eficiente și psihic. Prin metoda Pilates, exercițiile fizice incurajează folosirea minții pentru a controla mușchii.
Ajuns într-un spital, unde lucra ca infirmier, Pilates aplică tot ce știa și inventează noi modalități de a-i ajuta pe pacienții afectați de război.
Viața, cu cele mai grele încercări ale ei, a creat remedii. Pilates nu este doar o practică sportivă: ce are ea special, ce o definește, este tocmai faptul că a reieșit din încercările vieții.
S-a născut din nevoia unui copil de a fi normal, a unor prizonieri de a supraviețui și a unor soldați de a ajunge întregi acasă. Pilates este născută din viață. Este o soluție, nu doar o destindere.
Poți să faci sport ca să te destinzi și nu e nimic rău în asta. Dar dacă tot îți aloci timp pentru mișcare, de ce să n-o faci și cu un scop în plus? De ce să nu câștigi și sănătate, echilibru fizic și mintal, putere?
J.H. Pilates a practicat exercitiile, a scris câteva cărți, și a trăit o viață lungă, sănătoasă. Iar disciplina Pilates, cu peste 500 de exercitii, a ajuns atât de puternică, a revoluționat fitness-ul, educatia fizică și fizioterapia încât se practică acum pe tot Globul.